2010. január 11., hétfő

Vége! 3,5 év időpocsékolás vége! Befejeztem a BSc-t!

 
Most már van papír is. Csak ez volt az egésznek az értelme. Legyen papír!
Az államvizsga úgy történt, ahogy számítottam. Ezeknek a 'tanárok'nak sikerült bemutatniuk, hogy gőzük sincs az egészről. De hát ez ment 7 féléven át. A viselkedésük eredménye, hogy kimutassák hozzáértésüket, az lett, hogy egyik hallgató könnyekkel küzködik, a tanulmányi felelős vízzel rohangál, a másiknak remeg a hangja...
Egyenlőre itt sem fog megtörténni a szemléletváltás. Amíg a szülők tinédzserüket nem kezelik felnőttként, addig konfliktusok lesznek. Amíg a tanár alábbvalónak tekinti a hallgatót, addig nem lesz hatékony a tanítása. A vizsgák általában nem többek, mint az oklevél megszerzésére történő erőfeszítés. A tanár tekintélyelve hatalomként működik, az állandó félelem a vizsgáktól gátolja a diákok döntéshozatalát, felelősségtudat beidegződését, autonómiáját. A tartalomcentrikus oktatás nyilvánul meg, nem a kompetenciákra, az egyéni fejlődésre összpontosító oktatás. Azonban a tudás megszerzését a diák autonómiáján túl az aktív, kreatív és kollaboratív tanulásra való ösztönzés kellene jellemezze, azaz a tanuló-központú tanulás, magasszintű döntéslehetőséggel, felelősségtudat és megbízhatósága erősítésével, gyakorlati fogékonysággal, bensőségességgel a tanár-diák között, az oktatás visszaható jellegével mind a tanár, mint a diák részéről. És ezt annyira könnyű lenne elérni, számtalan módszer létezik, csak magatartás kérdése. De ahhoz, hogy szemléletváltásról beszéljünk, tudnunk kell, mit kell megváltoztatni. Ez, sajnos, a magyar társadalomban jó pár évtizedbe fog kerülni, mint ahogy a férfi-központú hierarchia-rendszer is megdőlt.

A napot tovább bonyolította a bürökráció hálója. Hát sikerült jól belegabalyodni... Kész röhej az egész... Msc-hez szükséges felsőfokú oklevél igazolás kiadásának órás várakozása után, faxküldés, Oktatási Hivatallal való telefonálgatásokkal, a Dékáni Hivatalba való ügyintézések sorával, végül az illető felvételiztető egyetemmel való telefonálgatással sem sikerült megoldani a problémát, azaz egy belső rendelkezés,  ami ellentmond a törvénynek, ami miatt nem tartalmazhatott az oklevél igazolás egy bizonyos adatot. Több órás idegtépés után estére hazaértem.
Sikerült rábukkanom a neten egy olyan srácra, aki tetszik is... a kedvencem lett... persze a Társamnak is bejön :)








2 megjegyzés:

HungaryBoy írta...

szia, bőven van még kép róla..ha kéred elküldöm :-))

csillagzápor írta...

halli! kérném :) láttam párat, de Neked biztosan van olyan, amit még nem :)

Megjegyzés küldése