2010. május 26., szerda

Miért nem tudnak a magyarok jól politizálni? A román vs magyar politika

Mert magyarok! Úgy látszik ez benne van a génjeikbe! A történelem csak ezt bizonyítja, mindig a rossz oldalra állnak, a nem megfelelő döntést hozzák és egymás ellen harcolnak. És ez érvényes a határon túli magyar politikára is. Ezzel szemben a románok mindig a megfelelő oldalra állnak, akár a legutolsó pillanatban is, cserbenhagyva a régi szövetségeseiket, ide-oda nyalnak, de végül jóhelyre. A románok tudnak politizálni, lics ide - locs oda, de vigyáznak, h ne locsogjanak ki.

Nézzük a napokban oly hangzatos kettős állampolgárságot.
A Magyarok Világszövetsége az 1995 óta szorgalmazta a határon túli magyarság, illetve az anyaország közötti kapcsolat jogi alapra helyezését. Ennek első lépéseként a szervezet támogatta a határon túli magyarok számára kedvezményeket tartalmazó, 2002-ben életbe lépett ún. státustörvényt, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy ennél szorosabb kapcsolatot tartanak szükségesnek.  
A MVSZ kezdeményezése során, 2004. december 5-én szavazás történt arról, hogy kapjanak-e magyar állampolgárságot a határon túli magyarok. A szavazás kitűnően tükrözte az anyaországiak érdektelenségét, tudatlanságát a határon túliakkal szemben.
Ma a parlament elfogadta a kettős állampolgárság könnyítéséről szóló törvényjavaslatot. Az elfogadott törvény értelmében egyedi kérelemre kedvezményesen honosítható az a nem magyar állampolgár, akinek felmenője magyar állampolgár volt, vagy valószínűsíti magyarországi származását, és magyar nyelvtudását igazolja, ha büntetlen előéletű, és honosítása nem sérti Magyarország közbiztonságát és nemzetbiztonságát. A törvény alapján tehát ezentúl nem szükséges Magyarországon tartózkodnia annak, aki magyar állampolgárságot szeretne szerezni. A törvény 2011-ben kerül alkalmazásra.

Most nézzük meg ezt román változatban. Érdemes figyelni az évszámokra!!
A román állampolgársági törvény már 1991-ben elfogadott formájában lehetővé tette a román állampolgárság visszaszerzését a külföldi állandó lakhely mellett, de kötelezővé tette a romániai tartózkodást is. Az eljárás bürokratikus volt, 6-7 évet vártak a kérvényezők. Könnyítéseket többször is kérvényeztek a jogszabályban. 
A legjelentősebb a 2003-as, amely lehetővé tette, hogy lakhelytől függetlenül visszaszerezzék az állampolgárságot azok, akiknek felmenői önhibájukon kívül veszítették el. (csupán 7 évvel van lemaradva a magyar politika)
2009-ben a moldvai választási zavargások után, Traian Băsescu román elnök kezdeményezésére meggyorsították az eljárást a konzulátuson levő 1 millióra becsült állampolgárság kérvény megoldásakor, és ősszel módosították a törvényt is, ennek értelmében a román állampolgárság megilleti mindazokat, akiknek a felmenői, nem másod, hanem harmadfokon, tehát dédszülőkig román állampolgárok voltak, betöltötte a 18. életévét, büntetlen előéletű, és már a román nyelv ismerete sem feltétel. A törvény nem teszi kötelezővé a hivatalos közlönyben való közzétételt, így módon is védve a moldvai kettős állampolgárokat. A moldvai román állampolgárok rendelkeznek szavazati joggal, ugyanúgy adják le szavazatukat, mint a külföldön tartózkodó románok. 
A moldvai törvényhozók 2008-ban ellenlépésként elfogadtak egy olyan törvényt, mely szerint a kettős állampolgárok nem foglalhatnak el köztisztségeket, de a strasbourgi emberjogi bíróság egy hónapja hozott kedvező ítéletet egy olyan moldvai parlamenti képviselő ügyében, aki kettős állampolgár. Hogy hány moldvai állampolgár kapott kettős állampolgárságot a román hatóságok nem közölnek hivatalos adatot. A román államfő évi 150 ezerről beszélt, ami összességében már jóval 1 millión felül van.

Ezzel szemben a magyarok nem tudtak várni 3 hetet a szlovákiai szavazásig. Ha úgyis csak félév múlva alkalmazzák, akkor minek kellett sietni? Ezért? Már a szlovák parlament elé terjesztették az állampolgársági törvény módosításáról szóló javaslatot miszerint ha egy szlovák állampolgár önként más állampolgárságért folyamodik, annak megszerzésével a szlovákot elveszíti. Amennyiben a parlament igent mond a javaslatokra, azok már június elsején életbe lépnek. 

Na mind1, bassz*k meg a politikusok! :D csak ne mi szívjunk! :D 














0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése